Spring naar content
legalsafety

Veiligheid op en rondom het spoor

YIM realiseerde in opdracht van ProRail en railAlert een digitale oplossing, ter vervanging van het fout- en fraudegevoelige papieren veiligheidspaspoort.

Stichting railAlert

 

Stichting railAlert bevordert de arbeidsveiligheid van iedereen die aan het Nederlandse spoor werkt en beheert de railinfrastructuur in Nederland. RailAlert werkt nauw samen met verschillende belanghebbende partijen, waaronder ProRail, om veiligheid op en rondom het spoor te waarborgen. YIM realiseerde in opdracht van ProRail en railAlert een digitale oplossing, ter vervanging van het fout- en fraudegevoelige papieren veiligheidspaspoort. Aannemers, onderaannemers en uitvoerders dienen aantoonbaar legaal en gekwalificeerd aan het werk te zijn rondom het spoor. 

 

De verschillende bewijzen en systemen zijn geïntegreerd in één allesomvattend systeem. Op basis van de Agile Scrum methodiek is met meerdere teams (interactie-ontwerpers, designers, developers, architect, scrummaster) aan dit concept gewerkt. Daaruit ontstond het Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP). Bestaande uit drie componenten: een portal, een fysieke pas en een ScanApp. 

één helder overzicht dankzij DVP

Dankzij de portal hebben werkgevers en opzichters een helder overzicht van meldingen, medewerkers, overtredingen en rapportages. Dit overzicht ontstaat doordat koppelingen worden gemaakt met de systemen van verschillende bedrijven en certificerende instellingen. 

Onmisbare tool

 

Dankzij de portal hebben werkgevers en opzichters een helder overzicht van meldingen, medewerkers, overtredingen en rapportages. Dit overzicht ontstaat doordat koppelingen worden gemaakt met de systemen van verschillende bedrijven en certificerende instellingen. De combinatie van de ingelezen gegevens leidt ertoe dat een persoon wel of geen Digitaal Veiligheidspaspoort ontvangt.

 

Wanneer aan de gewenste combinatie voldaan wordt, wordt automatisch een pas afgedrukt en aan de pashouder gestuurd. Dit is mogelijk door de koppeling van de portal aan het aanmeldsysteem Dataclient en het pasproductiesysteem van Nsecure. De portal biedt daarnaast mogelijkheden om geldigheid van passen bij te houden en inzicht te krijgen in het pas-productieproces of het aantal aanwezigen op locatie. Daarmee is de portal een onmisbare tool voor organisaties die veiligheid op locaties moeten garanderen.

Gegevenscontrole op locatie via innovatieve Scan App

Naast de portal ontwikkelde YIM een innovatieve Scan App. RailAlert voert inspecties uit bij werkzaamheden op en rondom het spoor. Door de QR-code op de pas van de uitvoerders te scannen, ziet de opzichter in de Scan App alle gegevens van de betreffende persoon.

 

  • Via de Scan App kunnen de gegevens en toegang worden gecontroleerd.
  • Aan- en afwezigheidsregistratie worden bijgehouden en overtredingen worden vastgelegd.
  • Fouten en fraude verminderen, waardoor de veiligheid op een locatie vergroot wordt.
  • De ScanApp is verkrijgbaar voor iOS, Android, Windows Phone en werkt ook offline.

 

Behaalde resultaten dankzij het Digitaal Veiligheidspaspoort

Dankzij de invoering van het Digitaal Veiligheidspaspoort is de veiligheid rondom het spoor verhoogd. Een belangrijke doelstelling bij railAlert. De andere doelstellingen die railAlert aan het project heeft gekoppeld, zijn door een goede samenwerking zelfs overtroffen!

 

DVP ontving de Dutch Interactive Award 2015 in de categorie B2B & Professional Services.