Het spanningsveld tussen safety en security op 800 hectare
Natuurlijk staat veiligheid op de gehele locatie op 1, maar bij de Brightlands Chemelot Campus staat gastvrijheid ook hoog in op de agenda. Daarnaast moeten we voldoen aan wet- en regelgeving rondom verduurzaming en de AVG.
Multi-user site in het zuiden van Limburg
Sitech Services helpt bedrijven in de chemische industrie en energiesector om het beste uit hun fabrieken te halen. Met de Chemelot site als ‘speelveld’ zit de organisatie dicht bij de fabrieken. Op datzelfde speelveld is ruim 13 jaar geleden een hecht partnership ontstaan tussen Sitech Services en Nsecure.
Sitech Services is in 2008 ontstaan vanuit verschillende DSM-afdelingen, die on site dienstverlening verzorgden. De Chemelot site is uitgegroeid tot een multi-user site en opgesplitst in twee delen. Het ‘industrial park’ met ruim 150 chemische bedrijven en 60 fabrieken en het terrein met de Brightlands Chemelot Campus: een snelgroeiende open gemeenschap van innovatieve start-ups, bedrijven en kennisinstellingen. Op deze multi-user site heeft iedere partij haar eigen wensen als het gaat om beveiliging en toegangsverlening.
Veiligheid op 1 op industrieel speelveld Chemelot
“Natuurlijk staat veiligheid op de gehele locatie op 1, maar bij de Brightlands Chemelot Campus staat gastvrijheid ook hoog in op de agenda. Daarnaast moeten we voldoen aan wet- en regelgeving rondom verduurzaming en de AVG. We streven er samen met Nsecure naar altijd oplossingen te vinden, zodat we alle partijen en eindgebruikers optimaal kunnen bedienen en alle disciplines ondervangen”, aldus Sjef Gorissen, Senior Security Officer, Projects & Access control bij Sitech Services.
Statistieken op een rij:
- Dagelijks ruim 8.000 mensen werkzaam op de site
- Tijdens turn arounds komen daar tot wel 2.000 contractors bij
- Meer dan 27 verschillende nationaliteiten
- 150 bedrijven en 60 fabrieken
- 800 hectare groot met 60 km rails en een eigen haven
Chemelot is niet alleen kenmerkend vanwege haar omvang, het terrein ligt rondom het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen en wordt omringd door woonwijken.
Partnership Sitech Services en Nsecure
De omgeving waarin Sitech Services en Nsecure opereren is de afgelopen jaren veranderd. Toegang tot de locatie werd voorheen beoordeeld door toezichthouders aan de hand van formulieren en een toegangscontrolesysteem. Het gevolg? Lange wachtrijen bij toegangen van de site of voor de start van werkzaamheden.
Het toenmalige toegangscontrolesysteem bevatte te veel maatwerk aanpassingen waardoor het systeem niet paste bij de groeiambities van Chemelot. De 150 bedrijven gehuisvest op Chemelot ontvangen dagelijks bezoekersstromen van duizenden mensen van verschillende nationaliteiten, die snel en veilig toegang moeten krijgen. Een toekomstbestendige oplossing was daarom noodzakelijk. In die zoektocht naar een nieuwe oplossing voor toegangscontrole, hebben Sitech Services en Nsecure elkaar gevonden in 2006.
Toegangscontrolesysteem voldoet aan strenge voorwaarden
De oplossing voor het nieuwe toegangscontrolesysteem werd dankzij Nsecure gevonden in een AEOS security management systeem. Gorissen: “AEOS voldoet aan de strenge voorwaarden die zijn gesteld door alle partijen:
- Een hoge beschikbaarheid
- Snelheid van het systeem
- Hoge capaciteit voor het verwerken van dagelijks duizenden aanvragen voor toegang tot de site.
De omvang van het AEOS toegangscontrolesysteem is sinds de invoering verviervoudigd; van 200 naar 850 kaartlezers. Op Chemelot maken alle bedrijven en de Brightlands Campus gebruik van deze oplossing”.
Digitalisering van contractor management
De digitalisering van de toegangsprocessen heeft ertoe geleid dat domeinen, technieken en systemen gekoppeld zijn. Alhoewel de manier van toegang verlenen is getransformeerd, blijft het belangrijk dat toegangsprocessen veilig, efficiënt en gebruiksvriendelijk verlopen. Naast het toegangscontrolesysteem, ondersteunt ook Dataclient hierin als service. De workflow oplossing van Nsecure die al een aantal jaren haar toegevoegde waarde bewijst.
“Voorheen verliep het aanmeldproces voor bezoekers of contractors via verschillende kanalen; per mail, telefonisch en dus niet gestructureerd. Ook dit proces is gecentraliseerd doordat bezoekers en contractors nu vooraf worden aangemeld in Dataclient. De informatie die hieruit voortkomt, wordt overgezet naar AEOS. Deze digitale wijze van aanmelden en accrediteren resulteert in een enorme tijdsbesparing. Ook voor de contractors omdat lange wachtrijen worden voorkomen. Vereiste certificeringen of documenten om werkzaamheden te verrichten worden centraal opgeslagen. Zo is er niet alleen sneller toegang tot de site, we waarborgen ook de veiligheid en ontvangen onze bezoekers op een gastvrije manier op de locatie”, aldus Sjef Gorissen.
Waardevol inzicht dankzij data
De data uit de security systemen is enorm waardevol tijdens grote onderhoudsstops (turn arounds) waarbij tot wel 2.000 contractors in een zeer kort tijdsbestek de site bezoeken. Dankzij tijdsregistraties uit Dataclient en AEOS kan Sitech beter voorspellen wat de omvang is van het aantal resources tijdens werkzaamheden en controleren of het aantal gefactureerde uren overeenkomt. Zeker in tijden van schaarste in gekwalificeerd personeel. Dit is voor opdrachtgevers uiterst waardevol om te achterhalen waar eventueel besparingen gerealiseerd worden.
Innovatie staat voorop, veiligheid op de site is gewaarborgd
Samen met YIM wordt continu gekeken welke nieuwe toepassingen geschikt zijn voor Chemelot. Beide partijen hechten veel waarde aan bewezen technologieën en zijn zich bewust van de organisatorische impact.
Gorissen: “Het is een nauw samenspel waarbij we ons buigen over complexe security vraagstukken en de noodzaak van safety. Met name onboarding (het volgen van veiligheidsinstructies door bezoekers vooraf) vraagt veel aandacht. Veiligheid staat immers op 1, maar hoe vullen we dit in vanuit een hospitality service gedachte? Daar waar security geënt is op het beschermen en afsluiten van locaties of ruimtes voor onbevoegden, gaat safety veel meer in op het open houden in geval van calamiteiten. Binnen dit spanningsveld is wetgeving rondom thematieken zoals verduurzaming en privacy onlosmakelijk verbonden.”