Spring naar content
#Nieuws

YIM: Dé oplossing voor uitdagingen in het inzetten van personeel van derden

Economische uitbuiting van arbeidsmigranten is niet iets wat enkel ver hiervandaan gebeurt. Ook dicht bij huis vindt het plaats. Recentelijk voorbeeld: de Antwerpse haven. Een Italiaanse aannemer ronselde daar, buiten de richtlijnen om, Thaise werknemers voor een gerenommeerd chemiebedrijf. Deze en andere soortgelijke voorvallen maken het dat de behoefte aan transparantie en het werken volgens de geldende wet- en regelgeving topprioriteit heeft binnen de industrie. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn daarbinnen belangrijke aspecten. Hoe blijft u als organisatie aantoonbaar in control? En hoe voorkomt u boetes die een nadelige financiële impact hebben op uw organisatie? Vragen die we graag voor u beantwoorden.

Grote ondernemingen, grote uitdagingen

Als bedrijf binnen de industrie staat u voortdurend voor de uitdaging om de verschillende operaties op een goede, professionele manier te managen. En dat vaak wereldwijd. Hierbij is het inhuren van derde partijen niet zelden een essentieel onderdeel van uw bedrijfsvoering. Uw onderneming moet zich houden aan strenge regelgeving en ethische normen. Voor behoud van uw reputatie, maar ook om hoge boetes en juridische consequenties te vermijden. De uitdagingen variëren van het waarborgen van de naleving van arbeidswetten tot het voorkomen van uitbuiting en misbruik. Vaak een complexe taak gezien de diverse en verspreide aard van uw operaties.


Kennis van wetgeving

Uitbuiting en misbruik komt vanzelfsprekend niet alleen voor binnen de industrie. Ook in andere sectoren is dit iets wat speelt. Naar aanleiding hiervan wordt er vanuit onder meer de Tweede Kamer en het miniserie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de hele linie strenger toegezien op naleving van wetgeving. U heeft de verantwoordelijkheid als het gaat om het inzetten van personeel van derden. Het als organisatie kennen en juist toepassen van wetgeving zoals de Wet arbeid vreemdelingen (WAV), Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) en de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) is van groot belang. Ontvangt uw werknemer bijvoorbeeld geen volledig loon? Dan kan elke schakel in uw keten aansprakelijk worden gesteld. Is er iemand aan het werk zonder de juiste papieren? Vandaag de dag kan dit resulteren in een boete van 1.800 euro oplopend tot 18.000 euro. Belangrijk dus om wet- en regelgeving na te leven. Voorkomen is beter dan genezen. Een systeem dat aan de voorkant voorziet in professioneel toegangs- en identiteitsbeheer kan daarom de juiste, passende oplossing zijn.


Uitdagingen op het gebied van toegangs- en identiteitsbeheer pak je aan met YIM

YIM (Your Identity Management) biedt al langer dan twee decennia een SaaS platform voor Physical Identity & Acces Management. YIM maakt het mogelijk om al de toegangs- en identiteitsbeheerdiensten die u gebruikt te integreren binnen één – online – Cloudomgeving. Zo maakt uw organisatie altijd gebruik van de nieuwste technologieën, bespaart u op kosten én tijd en voldoet u aan regelgevende en nalevingsvereisten in de branche. Het platform is daarnaast schaalbaar en flexibel. (Maritieme) industrie, zakelijke dienstverlening, bouw en constructie, zorginstelling en vitale infrastructuur. Kortom YIM is geschikt voor iedere organisatie binnen welke sector dan ook.


Kernfuncties en voordelen YIM

  1. Geavanceerd aanmeldsysteem: YIM onderscheidt zich door een allesomvattend aanmeldsysteem dat niet alleen de identiteit en vereisten van elke bezoeker, werknemer of aannemer verifieert maar ook zorgt voor naleving van alle relevante wetgeving. Zo worden opdrachtgevers en leveranciers ondersteunt in correcte dossiervorming.
  2. Automatische compliance checks: YIM stelt automatisch vragen aan de hand van criteria zoals vestigingsland, KVK-registratie, woon- en verblijfplaats, en nationaliteit van de medewerker, aan welke wetten voldaan moet worden.
  3. Toegangscontrole Integratie: Koppelt dossiers en goedgekeurde autorisaties aan bestaande toegangscontrolesystemen, waardoor enkel geautoriseerde personen toegang krijgen tot locaties, in lijn met de wetgeving.

Vroegtijdig identificeren en aanpakken

Terug naar de situatie in de Antwerpse haven, waar Thaise werknemers zonder geldige papieren werkten en zwaar werden onderbetaald. Door YIM te implementeren worden vergelijkbare misstanden vroegtijdig geïdentificeerd en aangepakt. Werkgevers worden aangemoedigd om transparant te zijn en alleen werknemers toegang te verlenen tot de werkplek wanneer alles daadwerkelijk klopt.

Meer weten over YIM en meer duidelijkheid over compliance?

Bent u benieuwd naar de wet- en regelgevingen die relevant zijn voor uw branche? En wilt u weten of uw organisatie aan alle compliance-eisen voldoet? Download dan onze speciale brochure. Die vertelt u met welke regelgeving u rekening moet houden bij het inhuren van extern personeel. Meer hierover en over alle andere activiteiten van YIM leest u op yimaccess.nl.